August 12, 2024

Pusula Analiz Mevzuat Birimi

E-İhracat Destekleri (Dijital Pazar Yeri Tanıtım Desteği)

DİJİTAL PAZAR YERİ TANITIM DESTEKLERİ

Desteklenenler: Şirketler, E-Ticaret Siteleri, E-İhracat Konsorsiyumları

Destek Kapsamı:

* Yurt dışı pazaryerinden alınan tıklama başına ödemeler,

* Görüntüleme reklamı giderleri,

* Ürüne ilişkin yorum hizmetlerine ait giderleri kapsar.

Komisyon, üyelik, vergi (dolaylı vergi hariç) ve diğer ücretler desteklenmez.

Tıklama başına ödeme, çeşitli dijital platformlarda gösterilen dijital reklamların tıklanmaları sonucu maliyetlendirildiği çevrim içi dijital reklam modelini ifade eder.

Sadece yurt dışı pazar yerlerinin, tedarikçinin ürünlerini ilgili pazaryerinde yeni listelediğinde sıralamada yukarılara çıkabilmek için uyguladıkları, organik olmayan ve alıcıların yorum yaparak ürünlerin bedelsiz satın alınması şeklinde işleyen bir dijital pazarlama yöntemidir. E-ticaret literatüründe “give away” olarak adlandırılan bu yöntem sadece ilgili yurt dışı pazar yeri tarafından hizmet olarak verilmesi halinde desteklenecektir.

Destek Koşulları:

Dijital Pazaryeri TanıtımDesteği Ön Onayı alındıktan sonra bu destekten faydalanılabilir.

Ürüne yönelik alışveriş tanıtımı faaliyetlerinde Türk ürünleri yer almalıdır.

Tanıtım faaliyetlerinin yabancı dilde ve yurt dışına yönelik olarak yapılması zorunludur.

Kooperatif hariç şirket statüsündeki yararlanıcılar, bu destekten sadece kendi tescilli markalarına yönelik olarak yararlanabilirler.

Bu destekten yararlanmak için, yurt dışı pazar yerlerinde veya e-ticaret sitelerinde listelenecek ürünler için KTÜN bilgisinin, üretim yerinin (ülke) ve tescilli marka bilgisinin pazar yeri ürün listeleme sırasında girilmesi zorunludur.

Ürünü kendi imal etmiyor ancak tedarik ediyor ise bu durumu ispat eden fatura örneği ve diğer belgelerden(pazarlama sözleşmesi, tedarik iş sözleşmesi, satış yetki belgesi, tedarikçi kapasite raporu vb.) en az birini sunmalıdır.

Destek Miktarı ve Limiti:

Dijital Reklamlardan elde edilen gelirin %20’sini aşmayacak şekilde verilir ve destek oranı % 50, hedef ülkeler için ise % 70’dir.

2024 yılı için Şirketlerin kademelerine göre yıllık 20.971.151 TL’yi perakende e-ticaret siteleri için yıllık 41.943.848 TL’yi, E-İhracat Konsorsiyumları için yıllık 69.905.898 TL’yi geçemez.

Destek Süresi: Her pazar yeri için ayrı ayrı 3 yıl desteklenir ve süre, ön onayı takip eden ayın ilk günü başlar. AB üyesi bir ülke için alınmışsa başka bir AB üyesi için tekrar 3 yıl desteklenmez.

Destek Başvuru Zamanı: Ödeme belgesi tarihinden itibaren 6 ay içerisinde çeyrek dönemler itibariyle başvuru yapılır.