August 12, 2024

Pusula Analiz Mevzuat Birimi

E-İhracat Destekleri (Sipariş Karşılama ve Depolama Hizmeti Destekleri)

SİPARİŞ KARŞILAMA HİZMETİ VE DEPOLAMA DESTEĞİ

Desteklenenler: Şirketler, E-İhracat Konsorsiyumları, Perakende E-Ticaret Siteleri, Pazar Yerleri

Destek Kapsamı:

‘Sipariş Karşılama Hizmeti Sunan Firma Listesi’nde yer alan firmalardan veya doğrudan ilgili pazar yerlerinden alınacak yurt dışındaki sipariş karşılama hizmetlerine ilişkin giderleri (iade kabul dahil) kapsar (Siparişlerin son varış noktasındaki depo hizmetlerinden varış ülkesindeki müşteriye ulaştırılması aşamasında ve sonrasında gerçekleşecek olan iade süreçlerinde ortaya çıkan birim başına giderlerdir. Genel olarak elleçleme (Ürünün bulunduğu yerin değiştirilmesi, istiflenmesi, kaplarının değiştirilmesi, ürünlerin bozulmaması veya telef olmaması için havalandırılması gibi işlemler), paketleme ve kargo ücretleri bu aşamada ortaya çıkan giderlerdir)

Şirketler hariç, ürünlerinin hızlı teslimatını sağlamak ve iade süreçlerini yönetmek üzere kiraladıkları yurt dışındaki depolarına ilişkin, deponun net kira bedeli ve depo ve bina yönetimi tarafından ortak kullanımlara ilişkin kiralayandan sözleşme kapsamında alınan ortak alanların kullanıma ait giderler desteklenir,

Depo olarak belirli bir alan kiralamanın dışında birden çok şirkete depoculuk hizmeti veren şirketlerden depo kiralanması da mümkündür.

Bu hizmete ilişkin komisyon, üyelik, vergi (dolaylı vergi hariç) ve diğer ücretler ile ürününün ilgili ülkeden geri çekilmesi ya da imhasına yönelik hizmetler destek kapsamında değerlendirilmez.

Destek Koşulları:

Sipariş Karşılama Hizmeti Desteği Ön Onayı ve DepoKira Desteği Ön Onayı alındıktan sonra bu destekten faydalanılabilir

Sipariş karşılama hizmeti sağlayan kuruluş veya şirket Firma Listesinden seçilerek ön onay başvurusunda bildirilmelidir.

Ürünü kendi imal etmiyor ancak tedarik ediyor ise bu durumu ispat eden fatura örneği ve diğer belgelerden(pazarlama sözleşmesi, tedarik iş sözleşmesi, satış yetki belgesi, tedarikçi kapasite raporu vb.) en az birini sunmalıdır.

Bu destekten yararlanmak için, yurt dışı pazar yerlerinde veya e-ticaret sitelerinde listelenecek ürünler için KTÜN bilgisinin, üretim yerinin (ülke) ve tescilli marka bilgisinin pazar yeri ürün listeleme sırasında girilmesi zorunludur.

Kooperatiflerin, Esnaf VergiMuafiyeti Belgesine sahip şahısların, sınai olmayan el işi ürünlerinin yurtdışı pazar yerlerinde listelenmesi durumunda bu ürünlere ilişkin yukarıda belirtilen KTÜN ve tescilli marka bilgisi aranmaz.

Destek Miktarı ve Limiti:

İlgili ülkedeki toplam e-ticaret satışlarının %10’unu aşmayan sipariş karşılama hizmetlerine ilişkin giderler %50 oranında desteklenir.

Sipariş karşılama hizmeti ve depo kira desteği, 2024 yılı için, şirketler için yıllık 20.971.151TL’yi, perakende e-ticaret siteleri için yıllık 69.905.898 TL’yi, pazar yerleri için yıllık 41.943.848 TL’yi, E-İhracat Konsorsiyumları için yıllık 69.905.898 TL’yi geçemez.

Yurt dışındaki depolarına ilişkin kira giderleri, her bir birim başına %50 oranında, her bir ülke için en fazla 3 (üç) yıl olmak üzere yıllık 13.980.253 ₺’ye kadar desteklenir. Kira gideri desteğinden en fazla 25 (yirmi beş) birim için yararlanılabilir.

Destek Süresi: Her bir ülke için ayrı ayrı 3 yıl desteklenir ve süre, ön onayı takip eden ayın ilk günü başlar. AB üyesi bir ülke için alınmışsa başka bir AB üyesi için tekrar 3 yıl desteklenmez.

Destek Başvuru Zamanı: Ödeme belgesi tarihinden itibaren 6 ay içerisinde çeyrek dönemler itibariyle başvuru yapılır.