August 12, 2024

Pusula Analiz Mevzuat Birimi

Mal İhracatı Fuar Destekleri

Fuar Destekleri

1. Yurt içi fuar katılımcısının uyması gereken koşullar:

- Fuarın ilk günü standını açmak ve son güne kadar açık tutmak zorundadır.

- Fuarda müstakil bir standı başka bir katılımcı ile paylaşmak suretiyle katılım sağlayamaz.

- Yurt içi fuar katılımcısının destekten faydalanabilmesi için asgari 9 metrekare genişliğinde stant ile katılım sağlaması ve fuar konusuyla ilgili bir sektörde faaliyet göstermesi gerekir.

- Müracaat dosyası, Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından onaylanan gözlemci raporu ile tespit edilmiş olan bilgiler doğrultusunda sonuçlandırılır.

- Ödemelerinin bankacılık kanalıyla yapılması gerekir. Bu şekilde yapılmayan ödemeler, destek müracaatı kapsamında değerlendirmeye alınmaz.

- Banka hesabına elden yapılan ödemeler ve müşteri çeki veya cirolu çek ile yapılan ödemeler destek kapsamında değerlendirilmez.

- Fuara ilişkin basılı veya çevrimiçi kaynaklarda yabancı şirket/kuruluş olarak gösterildiğinin, yabancı ürün veya marka sergilediğinin tespiti halinde katılımcı/organizatör/işbirliği kuruluşu destekten faydalandırılmaz.

- Özel markalı üretim (private label) ve fason üretim gerçekleştiren şirketler yabancı şirketler veya zincir mağazaların unvan, marka ve logolarını, söz konusu şirketler veya zincir mağazalar için üretim yaptıklarını onaylatmak kaydıyla, stant alanlarında kullanabilirler.

- Müşteri çeki veya cirolu çek ile yapılan ödemeler destek kapsamında değerlendirilmez.

2. Yurt dışı fuar katılımcısının uyması gereken Koşullar:

- Ticaret Bakanlığı tarafından destek kapsamına alınan fuarlar için başvuru yapılabilmektedir.

- İhracatçı birliğine üye şirket ile Türkiye’de yerleşik üretici/pazarlamacı firmalar başvurabilir.

3. Destek Başvuru Süresi:

- Fuarın bitimini müteakip 3 aylık süre içerisinde başvurulması gerekir.

4. Destek Miktarı:

Sektörel nitelikli uluslararası yurt içi fuarlarda; katılımcılar tarafından yer kirası ve stand masrafları için ödenen fatura tutarının % 50’si destek kapsamında katılımcıya ödenir.

Yurtdışı fuarlarda katılımcının stand alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle desteklenir. Desteğe esas tutar ise, yurt dışı fuar organizasyonlarında her fuar için ayrı ayrı belirlenir.

 

Fuar Destekleri