August 12, 2024

Pusula Analiz Mevzuat Birimi

Sağlık Turizmi Teşvikleri Mevzuat Değişiklikleri (15.04.2024)

SAĞLIK TURİZMİ TEŞVİKLERİ MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ (15.04.2024)

REKLAM, TANITIM VEPAZARLAMA DESTEĞİ

Sponsorluk desteklerine üst limit getirilmiştir. Sponsorluk kapsamında alınacak üst limit reklam ve pazarlama desteğinin %10'unu aşamayacaktır.

Radyo reklam yayın telifi, TV/Radyo reklamlarının ülke bazlı yerelleştirilmesi, TV/Radyo programlarına sponsorluk kalemleri artık desteklenmeyecektir.

Periyodik dergilerde, kataloglarda, insertlerde yer alma ve CLP reklam verme destekleri kaldırılmıştır.

Tanıtım filmi ve sinema reklamları için ön onay şartı getirilmiştir.

İSTİHDAM DESTEĞİ

İstihdam desteğindeki en önemli değişiklik önceden hâlihazırdaki çalışanlar için de teşvik alınabilirken artık sadece yeni istihdam için ön onay almak şartıyla destek alınabilecektir.

Personelin sadece destek başvurusunda bulunan kurumda ve tam zamanlı olarak çalışması gerekmektedir.

Dil yeterlilik seviyeleri yükseltilmiş olup, TÖMER sınavları yabancı uyrukluların Türkçe dil yeterlilikleri için kabul edilirken, Türk vatandaşlarının yabancı dil yeterlilikleri için kabul edilmemektedir.

Sağlık hizmeti sunumuna ilişkin üniversite bölümlerinden (tıp, hemşirelik, ebelik, diş hekimliği vb.) mezun olan personelin istihdam giderlerinin desteklenmeyeceği belirtilmiştir.

HASTA YOL DESTEĞİ

Hasta uçak biletlerine ilişkin alınacak destek tutarı sağlık kuruluşundan alınan toplam sağlık hizmeti bedelinin 1/3'ünü geçemeyecektir. Söz konusu oran daha önce %50 olarak uygulanmaktaydı.

ACENTE KOMİSYON DESTEĞİ

Acente komisyon desteği alınabilmesi için artık ilgili acentenin desteklenen acenteler listesinde yer alması gerekmektedir. Hâlihazırdaki uygulama 30.09.2024 tarihine kadar devam edecektir.

Daha önce komisyon desteği için üst limit, hastaya kesilen ana hizmet bedelinin %30'u olarak uygulanmaktayken artık %20 olarak değiştirilmiştir.

YURT DIŞI ETKİNLİK KATILIM DESTEĞİ

Bakanlıkça desteklenen etkinlikler için daha önce etkinlik tarihinin öncesinde ve sonrasındaki 5 günlük ilave süre sınırı 3 gün olarak değiştirilmiştir. Diğer bir ifadeyle etkinlik için 3 günden fazla erken gidilip veya geç dönülürse destekten faydalanılamayacaktır.

YURT DIŞI MARKATESCİL DESTEĞİ

Yurt dışında yapılan marka tescili harcamalarının desteklenebilmesi için ilk tescilin yurt içinde (sonrasında yurt dışında) gerçekleşmesi gerektiği hükmü getirilmiştir.

PAZARA GİRİŞ BELGELERİDESTEĞİ

Belgelerin yenileme giderleri destek kapsamına alınmıştır. Böylece mevcut belgenin süresi dolduğunda yapılacak yenileme harcamaları desteklenebilecektir. Yenileme giderinin yıllık destek üst limiti, toplam destek üst limitinin

%50’sini geçemeyecektir.

YURT DIŞI BİRİMDESTEĞİ

Yurt dışı birim kira desteğialabilmek için mal ihracatında olduğu gibi ilgiliülkedeki ticari ateşeliğin de onayı alınması şartı getirilmiştir.