İhracat destekleri Ticaret Bakanlığı tarafından ihracata hazırlık, ihracatın geliştirilmesi, uluslararası markalaşma, pazarlarda kalıcı hale gelme için verilen karşılıksız hibe şeklinde verilen devlet destekleridir. İhracat destekleri firmaların ihracata hazırlanması ve ihracatlarını artırmaları, sürdürülebilir bir ihracat yapısına kavuşmaları için verilmektedir.

İhracat desteklerine, destek üst limitlerine ve desteklenme oranlarına aşağıdaki tabloda yer verilmiştir.

YURT DIŞI REKLAM VE TANITIM DESTEĞİ

Türkiye'de üretilen ürünlerin ihraç pazarlarında tanıtımına yönelik yapılan reklam ve tanıtım faaliyetleri tanıtım yapılan ülkeye göre değişmekle birlikte %50-70 oranında desteklenir.

Türkiye’de üretilen ürünlerle ilgili olarak yurt dışına yönelik gerçekleştirilen;

  • TV, radyo reklamları
  • Sosyal Medya (Google, Facebook, Instagram, v.b.) reklamları
  • Katalog, afiş, broşür maliyetleri
  • İnternet sitesi hazırlama maliyetleri
  • Dergi, gazete, defile, billboard reklamları
  • Pop-up mağazacılık maliyetleri

Destek Oranı: %50 (Diğer Ülkeler) -%70 (Hedef Ülkeler)

Destek Üst Limiti:

Yurt Dışı Marka Tesciliniz veya Başvurunuz Varsa: 11.183.893 TL (Yıllık/ En fazla 4 yıl)

Yurt Dışında Desteklenen Biriminiz Varsa: 6.989.353 TL (Yıllık/ En fazla 4 yıl)

Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Reklam ve tanıtım desteği alabilmek için yurt içi ve yurt dışındaki şirketinizin ortaklık yapıları, marka yönetim politikalarınız, reklam çıkılacak platformların ve içeriklerinin yönetimi ile ilgili olarak bir çok prosedüre dikkat etmelisiniz. Konu ile ilgili olarak uzman ekibimizden profesyonel destek alabilirsiniz.

YURT DIŞI VE YURT İÇİ FUAR DESTEĞİ

İhracatçı firmaların yurt içinde ve yurt dışında katılmış oldukları Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen fuarlar için destek alınabilmektedir. Katılınan fuar için kira ve stant masrafları metrekare olarak Bakanlık tarafından belirlenen oranlarda destek olarak alınabilmektedir.

Destek Oranı ve Destek Limiti: Sektörel nitelikli uluslararası yurt içi fuarlarda; katılımcılar tarafından yer kirası ve stand masrafları için ödenen fatura tutarının % 50’si destek kapsamında katılımcıya ödenir. Yurt dışı fuarlarda katılımcının stand alanının metrekare cinsinden büyüklüğü dikkate alınmak suretiyle desteklenir. Desteğe esas tutar ise, yurt dışı fuar organizasyonlarında her fuar için ayrı ayrı belirlenir.

Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yurt dışı ve yurt içi fuar desteği alabilmek için ödeme yöntemleriniz, fuara katılım durumlarınız, ödeme yapacağınız gerçek ve tüzel kişilerin nitelikleri, fuarda sergilediğiniz ürünlere ilişkin bilgiler önem arz etmektedir. Söz konusu hususlarda mevzuata uygun olmayan durumlar tespit edilirse teşviklerden faydalanamayabilirsiniz.

YURT DIŞI BİRİM KİRA DESTEĞİ

Ticaret Bakanlığı tarafından ihracatı teşvik etmek ve Türk firmalarının yurt dışı pazarlarda daha fazla yer almalarını sağlamak amacıyla sunulan bir teşvik programıdır. Program kapsamında, yurt dışında ofis, mağaza veya depo açan firmalar, ödemiş oldukları kira harcamalarını yatırım yapılan ülkeye göre %50-%70 arasında değişen oranlarda geri alabilmektedir.

Destek Oranı: %50 (Diğer Ülkeler) -%70 (Hedef Ülkeler)

Destek Üst Limiti: Her birim için yıllık 5.591.174 TL destek alınır. Bir şirketin en fazla 25 birimi desteklenir. Destek 4 yıl boyunca devam eder.

Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yurt dışı birim kira desteği alabilmek için yurt içi ve yurt dışındaki şirketinizin ortaklık yapıları, marka yönetim politikalarınız, kiralama maliyetleriniz, kira sözleşmenizde dikkat edeceğiniz hususlar ile ilgili olarak mevzuatta yer alan prosedürler ile uygulamada istenen bir çok usule dikkat etmelisiniz.

PAZARA GİRİŞ BELGELERİ VE TEST ANALİZ BELGELERİ DESTEĞİ

İhracat yapan firmaların aldığı Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen belge, sertifika ve test-analiz raporları, ruhsatlandırma ve kayıt işlemleri için gerçekleştirdiği harcamalar Ticaret Bakanlığı tarafından %50 oranında desteklenmektedir.

Destek Oranı: %50

Destek Üst Limiti: 11.183.893 TL (yıllık/ En fazla 4 yıl)

YURT DIŞI MARKA TESCİL DESTEĞİ

Markanızın yurt dışında tescil ettirilmesine ilişkin marka / patent bürosu hizmet ve danışmanlık giderleri, markanın o ülkede başka bir şirket adına tescil ettirilip ettirilmediğine ilişkin olarak yapılacak araştırma, inceleme, avukatlık ile ilgili bütün zorunlu giderleri ile yurt dışında tescil ettirilmiş markalarının korunmasına ilişkin avukatlık giderleri desteklenmektedir.

Destek Oranı: %50 (Diğer Ülkeler) -%70 (Hedef Ülkeler)

Destek Üst Limiti: 2.096.497 TL (yıllık/ En fazla 4 yıl

YURT DIŞI PAZAR ARAŞTIRMA SEYAHAT VE KONAKLAMA DESTEĞİ

İhracat yapan firmalar tarafından gerçekleştirilen yurt dışı pazar araştırması faaliyetlerinize ilişkin konaklama ve ulaşım giderleri Ticaret Bakanlığı tarafından %50 oranında desteklenir. Her seyahat için en fazla iki çalışan veya şirket ortağı destek kapsamındadır. Bir yıl içerisinde beş ülkeye yapılan pazar araştırma faaliyeti desteklenir. Aynı yıl içerinde bir ülkeye yapılan en fazla iki seyahat destek kapsamındadır.

Destek oranı % 50 olup üst limit her seyahat başına 278.091 TL’dir.

Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yurt dışı pazar araştırma desteği alabilmek için yapılan seyahatlerin süreleri, gidiş dönüş yapılan ülkeler, ilgili ülkelerdeki faaliyetleriniz, ödeme usulleriniz, yolculuk yapacak personelin kimlerden oluştuğu hususları ile ilgili olarak mevzuatta yer alan prosedürler ile uygulamada istenen bir çok usule dikkat etmelisiniz.

Anahtar Kelimeler: İhracat Teşvikleri, Fuar Teşvikleri, İhracat Teşvik Danışmanlığı, Teşvik Danışmanlığı, Marka Tescil Teşvikleri, Yurt Dışı Birim Desteği

E-İHRACAT DESTEKLERİ

E-İhracat Destekleri ile ihracatçı şirketler, pazar yerleri, e-ihracat platformları, B2B platformları, perakende e-ticaret siteleri destek kapsamına alınmıştır. E- ihracat destekleri ile Amazon, Etsy, Zalando, Ozon, Wallmart  vb. e-ticaret platformlarına yönelik yapılan reklam, tanıtım, sipariş karşılama ve depolama hizmetlerine ilişkin harcamalar ile entegrasyon ve danışmanlık ücretleri destek kapsamına alınmıştır.

E-İhracat Desteklerinden faydalanabilmeniz için öncelikle Ticaret Bakanlığı'ndan E-İhracat Desteklerinden Faydalanan Şirketler statüsüne alınmanız gerekmektedir. Pusula Analiz Danışmanlık olarak e-ihracat destekleri için ön onay başvuru sürecinde destek vermekteyiz. Ön onay başvurusu kabul edilen firmalar aşağıdaki destek kalemlerinden faydalanabileceklerdir.

DİJİTAL PAZAR YERİ TANITIM DESTEĞİ

Şirketlerin yurt dışı pazar yerlerinden alınan tıklama başına ödemeler,  görüntüleme reklamı giderleri, ürünlere ilişkin yorum hizmetlerine ait giderleri Ticaret Bakanlığı tarafından ilgili ülkeye göre %50 ile %70 oranında desteklenmektedir.

Destek Miktarı ve Limiti:

Dijital Reklamlardan elde edilen gelirin % 20’sini aşmayacak şekilde verilir ve destek oranı %50, hedef ülkeler için ise %70’dir.

Şirketlerin kademelerine göre yıllık 20.971.151 TL’yi, perakende e-ticaret siteleri için yıllık 41.943.848 TL’yi, E-İhracat Konsorsiyumları için yıllık 69.905.898 TL’yi geçemez.

Destek Süresi:

Her pazar yeri için ayrı ayrı 3 yıl desteklenir. AB üyesi bir ülke için alınmışsa başka bir AB üyesi için tekrar 3 yıl desteklenmez.

SİPARİŞ KARŞILAMA HİZMETİ VE DEPOLAMA DESTEĞİ

Ticaret Bakanlığı'nın Sipariş Karşılama Hizmeti Sunan Firma Listesi’nde yeralan firmalardan veya doğrudan ilgili pazar yerlerinden alınacak yurt dışındaki sipariş karşılama hizmetlerine ilişkin giderleri (iade kabul dahil) kapsar. Siparişlerin son varış noktasındaki depo hizmetlerinden varış ülkesindeki müşteriye ulaştırılması aşamasında ve sonrasında gerçekleşecek olan iade süreçlerinde ortaya çıkan birim başına giderlerdir. Genel olarak elleçleme, paketleme ve kargo ücretleri bu aşamada ortaya çıkan giderlerdir. Depo olarak belirli bir alan kiralamanın dışında birden çok şirkete depoculuk hizmeti veren şirketlerden depo kiralanması da mümkündür.

Destek Miktarı ve Limiti:

İlgili ülkedeki toplam e-ticaret satışlarının % 10’unu aşmayan sipariş karşılama hizmetlerine ilişkin giderler %50 oranında desteklenir.

Sipariş karşılama hizmeti ve depo kira desteği, 2024 yılında, şirketler için yıllık 20.971.151 TL’yi, perakende e-ticaret siteleri için yıllık 69.905.898 TL’yi, pazar yerleri için yıllık 41.943.848 TL’yi, E-İhracat Konsorsiyumları için yıllık 69.905.898 TL’yi geçemez.

Perakende e-ticaret siteleri, pazar yerleri ve e-ihracat konsorsiyumlarının yurt dışındaki depolarına ilişkin kira giderleri ise, herbir birim başına %50 oranında, yıllık 13.980.253 TL’ye kadar desteklenir. Kira desteği en fazla 25 birim için verilir.

Destek Süresi:

Herbir ülke için ayrı ayrı 3 yıl desteklenir ve süre, ön onayı takip eden ayın ilk günü başlar. AB üyesi bir ülke için alınmışsa başka bir AB üyesi için tekrar 3 yıl desteklenmez.

DİĞER DESTEK TÜRLERİ

Şirketlerin yanı sıra e-ihracat konsorsiyumları, perakende e-ticaret siteleri ve B2B platformlarının alabileceği teşvikler aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.

E-İhracat destekleri ile ilgili bilgi ve hizmet almak için bizlere ulaşabilirsiniz.

Anahtar Kelimeler: E-İhracat, E-İhracat Destekleri, E-İhracat Teşvikleri, İhracat Teşvikleri, Amazon Reklam Desteği, Sipariş Karşılama Desteği