KOSGEB destekleri, küçük ve ve orta ölçekli işletmelere hibe, faizsiz kredi, kredi faizi, vergi indirimi, eğitim ve danışmanlık ve kefalet şeklinde sağlanan devlet teşvikleridir. Birçok kategoride farklı şekillerde sunulan bu desteklerin kategorileri ve türleri aşağıda sıralanmıştır:

GİRİŞİMCİLİK PROGRAMLARI

KOSGEB tarafından geleneksel ve ileri girişimcilik programları ile yeni iş kuran girişimciler için çeşitli destekler sağlanmaktadır.

Geleneksel Girişimci Destek Programı

Geleneksel girişimci destek programının amacı girişimcilerin kurduğu yeni işletmelerin hayatta kalma oranının arttırılmasını sağlamaktır. Programa Geleneksel Girişimci Eğitimi’ni tamamlamış olan girişimcilerin kurduğu işletmeler başvurabilmektedir. Geleneksel girişimci desteğinde işletmelere kuruluş desteğinin yanı sıra istihdam edilecek kişi sayısına göre iki yıl boyunca 5 bin TL ile 20 bin TL arasında performans destekleri verilmektedir.

İleri Girişimci Destek Programı

İleri girişimcilik destek programının amacı stratejik öncelikleri doğrultusunda belirlenen sektörlerde girişimcilerin kurduğu yeni işletmelerin hayatta kalma oranının arttırılmasını sağlamaktır. Bu programa İleri Girişimci Eğitimini tamamlamış olan girişimcilerin kurduğu ve KOSGEB tarafından belirlenen faaliyet konularında faaliyet gösteren işletmeler başvurabilir.

İleri girişimci destek programında geleneksel girişimci destek programında yer alan desteklere ilave olarak;

  • Düşük orta-düşük teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 100.000 TL,
  • Orta-yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 200.000 TL,
  • Yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 300.000 TL

makine, teçhizat ve yazılım desteği verilmektedir.

İŞLETME GELİŞTİRME DESTEK PROGRAMI

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet güçlerinin, kurumsallaşma ve markalaşma düzeylerinin ve ekonomideki paylarının arttırılması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla işletme geliştirme destek programı uygulanmaktadır. İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında verilen destek türleri, destek oranları ve üst limitleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

YURT DIŞI PAZAR DESTEK PROGRAMI

Yurt dışı pazar destek programı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yurt dışı pazarlara açılabilme beceri ve kabiliyetlerini geliştirmek, yurt dışı pazar paylarını arttırmak, uluslararası rekabette onları güçlü hale getirmek, ihracata başlayan işletme sayısını arttırmayı amaçlamaktadır. Proje süresi en az 8 ay en fazla 24 ay olabilmektedir. Destek üst limiti 300.000 TL'dir. Projede alınan teşvik tutarının %70'i geri ödemesiz, %30'u ise geri ödemelidir. Personel giderleri için destek oranı dikkate alınmaksızın; net asgari ücret tutarı temel girdi olmak üzere belirlenen tutar kadar geri ödemesiz destek sağlanır. Aşağıdaki tabloda Yurt Dışı Pazar Destek Programı kapsamında alınabilecek destek kalemleri ve üst limitleri belirtilmiştir.

AR-GE, ÜR-GE VE İNOVASYON DESTEK PROGRAMI

Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programının amacı araştırma, geliştirme ve inovasyon projeleri aracılığıyla bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip KOBİ'lerin; yeni bir ürün, yeni bir süreç veya yeni bir hizmet üretmelerinin veya iyileştirmelerinin ve Ürün geliştirme (Ür-Ge) faaliyetleri ile değişen pazar taleplerine ve teknolojik gelişmelere uyum sağlamaları amacıyla, KOBİ’ler tarafından orijinal, iyileştirilmiş veya değiştirilmiş yeni ürünlerin üretilmesinin sağlanmasıdır. Söz konusu destek programı kapsamında alınabilecek destek kalemleri ve üst limitleri belirtilmiştir.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz programlar ve diğer KOSGEB destekleri hakkında bilgi almak için bizlere ulaşın.

Anahtar Kelimeler: KOSGEB, KOSGEB Destekleri, KOSGEB Teşvikleri, Teşvikler, İşletme Geliştirme Destek Programı, Yurt Dışı Pazar Destek Programı.