Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yeni yatırım yapacak veya halihazırdaki kapasitesini artıracak işletmeler için çeşitli avantajlar sağlanmaktadır. Bu avantajlardan faydalanabilmek için öncelikle Yatırım Teşvik Belgesi almak gerekmektedir. Söz konusu avantajlara aşağıda yer verilmiştir.

  • Gelir ve kurumlar vergisi indirimleri
  • SGK prim desteği
  • KDV istisnası
  • Gümrük vergisi muafiyeti
  • Faiz ve kâr payı destekleri
  • Yatırım arazisi tahsisi
  • İnşaat yapı harçları muafiyeti
  • Emlak vergisi ve damga vergisi muafiyeti

YATIRIM TEŞVİK BELGESİNİ KİMLER ALABİLİR?
  • Gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler ve iş ortaklıkları
  • Kamu kurum ve kuruluşları
  • Kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları
  • Dernekler ve vakıflar
  • Yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye'deki şubeleri

YATIRIM TEŞVİK BELGESİNİ NASIL ALABİLİRSİNİZ?

Yatırım teşvik belgesi alım işlemlerine başlamadan önce yatırımın konusu belirlenir. Henüz faaliyette olmayan bir yatırım için komple yeni yatırım söz konusu iken, mevcut bir faaliyetin olması durumunda tevsi (kapasite artırımı) veya modernizasyon (envanter yenilemesi) konulu bir Yatırım Teşvik Belgesi başvurusu yapılacaktır. Yatırımın konusuna göre belge başvurusunda temini gerekli belgeler değişiklik göstermektedir.

Yatırım teşvik belgesi başvurusu, yetkilendirilmiş kullanıcılar tarafından elektronik ortamda yapılmaktadır. Belge başvurusu, yatırım konusuna göre farklı sürelerde sonuçlanmakta olup, henüz sürecin başından itibaren ve belge alımı sonrasında işlemlerin ilgili mevzuata uygun olarak yapılması önem arz etmektedir.

Belirlenen yatırım cinsi ve konusu doğrultusunda hazırlanan bir fizibilite ile ilgili Bakanlığa başvurularak yatırım teşvik belgesi alınabilmektedir. Yapılacak belge başvurusu öncesinde, yatırımın cinsi ve sektörüne göre temini gerekli bazı belgeler hazırlanmalıdır.

GENEL TEŞVİK

Bölgesel teşvik ve stratejik yatırım konularından oluşmayan genel teşvike tabi yatırımlarda, KDV istisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti uygulanmaktadır. Genel teşvik yatırımlarında asgari yatırım tutarı, gelişmişlik düzeyine göre belirlenen bölgelerden 1'inci ve 2'nci bölgelerde 3 milyon TL, diğer bölgelerde 1,5 milyon TL olarak belirlenmiştir.

BÖLGESEL TEŞVİK

Bölgesel Teşvik Uygulamaları için asgari 500.000 TL’den başlamak üzere desteklenen her bir sektör ve her bir il için ayrı ayrı belirlenmiştir. İllere göre desteklenen sektör ve konular değişebilmektedir. Desteklenecek sektörler, illerin potansiyelleri ve ekonomik ölçek büyüklükleri dikkate alınarak tespit edilmiştir. Yatırım teşvik mevzuatında iller 6 Bölgeye ayrılmıştır.

Yatırım yapılacak ilin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen sektörlerinde faaliyet gösterilmesi durumunda, asgari yatırım tutarı koşulu sağlanan yatırımlar bölgesel teşviklerden yararlanabilir. Bölgesel destek konusu yatırımlarda verilen yatırım teşvikleri; KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Gelir veya Kurumlar Vergisi İndirimi, Sigorta Primi Desteği, Faiz/Kâr Payı Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi, İnşaat-Yapı Harçları Muafiyeti, Emlak Vergisi ve Damga Vergisi Muafiyeti uygulanmaktadır.

ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR

Bölgesel teşvik unsuru olan bu yatırımlarda, yatırım yerine bakılmaksızın 5'nci bölge desteği sağlanır. Yatırımın 6'nci bölge illerinde gerçekleşmesi durumunda 6'ncı bölge desteği verilir. Öncelikli yatırım konularında verilen yatırım teşvikleri; KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Gelir/Kurumlar Vergisi İndirimi, Sigorta Primi Desteği, Faiz/Kâr Payı Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi, İnşaat-Yapı Harçları Muafiyeti, Emlak Vergisi ve Damga Vergisi Muafiyeti.

ORTA VEYA YÜKSEK TEKNOLOJİK YATIRIMLAR

Bölgesel teşvik unsuru olan bu yatırımlarda, yatırım yerine bakılmaksızın 4'üncü, 5'inci ve 6'ncı bölge desteği sağlanır. Yatırımın 6'nci bölge illerinde gerçekleşmesi durumunda 6'ncı bölge desteği verilir. Orta-yüksek teknoloji yatırım konularında verilen yatırım teşvikleri; KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Gelir/Kurumlar Vergisi İndirimi, Sigorta Primi Desteği, Faiz/Kâr Payı Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi, İnşaat-Yapı Harçları Muafiyeti, Emlak Vergisi ve Damga Vergisi Muafiyeti.

STRATEJİK YATIRIMLAR

İthalat bağımlılığı yüksek olan ara malı veya ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar stratejik yatırımların teşviki uygulamaları kapsamında desteklenmektedir. Bu kapsamda desteklenecek olan yatırımların aşağıdaki kriterlerin tamamını sağlamaları gerekmektedir.

  • Asgari sabit yatırım tutarının 50 milyon TL olması,
  • Yatırım konusu ürünle ilgili yurt içi toplam üretim kapasitesinin ithalattan az olması,
  • Yatırımla sağlanan katma değerin asgari %40 olması (rafineri ve petrokimya yatırımlarında bu şart aranmayacaktır),
  • Üretilecek ürünle ilgili toplam ithalat değerinin son 1 yıl itibarıyla en az 50 milyon ABD DOLARI olması.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı (TOSHP) kapsamında Bakanlıkça uygun görülen yatırımlar da stratejik yatırımlar kapsamında desteklenebilecektir.

  • T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı’ndan alınacak proje onayı ile gerçekleştirilecek savunma sanayine yönelik yatırımlarda; yurtiçi toplam üretim kapasitesinin ithalattan az olması ve yatırım konusu ürünle ilgili olarak son bir yıl içerisinde gerçekleşen toplam ithalat tutarının elli milyon ABD Dolarının üzerinde olması şartı aranmaz.
  • Endüstri Bölgelerinde gerçekleştirilecek asgari 3 milyar TL tutarındaki liman ve depolama tesisi yatırımlarının stratejik yatırım olarak desteklenmesine karar verilebilir. Bu yatırımlar için stratejik yatırım koşulları aranmaz.

TEŞVİK KALEMLERİ

Farklı yatırım teşvik uygulamaları için sağlanan destek unsurları aşağıda maddeler halinde sunulmuştur.

BİZDEN NASIL DESTEK ALABİLİRSİNİZ?

Yeni yatırım yapan veya veya kapasite artırımı veya üretim süreçlerinin modernizasyonu için yatırım yapacak işletmeler için Pusula Analiz Danışmanlık olarak;

  • Başvuru yapabilmek için gerekli teknik altyapınızı başvurular için uygun hale getiriyoruz.
  • Yatırım teşvik belgesi fizibilite çalışmalarınızı yapıyoruz. Daha sonra fizibilite raporunuzu hazırlayıp yatırım teşvik belgesi başvurunuzu yapıyoruz.
  • Faturalarınızın yatırım teşvik belgesi kapsamında kesilip, sistem girişlerinin yapılması işlemlerini yapıyoruz.
  • Teşvik belgesi kapsamındaki gümrük işlemlerinizin belgeye yansıtılma işlemlerini yapıyoruz.
  • Yapmak istediğiniz yatırımda veya alacağınız makinelerde daha sonra değişiklik yapmak istemeniz durumunda revizyon işlemlerinizi yapıyoruz.
  • Almış olduğunuz yatırım teşvik belgelerinin kapatılması ve tamamlama vizesi işlemlerinizi yapıyoruz.

Yatırım teşvik belgesi ile ilgili olarak bilgi veya hizmet almak isterseniz bizlere ulaşabilirsiniz.

Anahtar Kelimeler: Yatırım Teşvik Belgesi, Yatırım Teşvik, Yatırım Teşvik Danışmanlığı, Teşvik Danışmanlığı, Bölgesel Teşvik Belgesi